image/svg+xml Ta mig upp

Vad är nytt på nyhetssajten?

NyhetsSajten version 3.0 (Nv3)
Nyhetssajten har varit i behov av ett designbyte ett tag nu. Den är trotts allt vår startsida och den som syns mest utåt. Eftersom det var lite krångligt med att tvingas välja version (enkel och tung) så valde jag bort det denna gång. Alla ser samma version och alla bilder har sparats med absolut lägst möjliga komprimering. Alltså är sidan rätt stor att få hem, men det gäller mest de övre och undre bilderna på designen. Alltså överlever även de med modem, även fast de inte är så många längre. Jag fixade även 6 olika bilder högst upp på sajten som slumpas fram hela tiden. FF8-bilden är min favorit, gillar hur de olika färgerna möts. Jag har även försökt ge sajtens text (för nyheter och sånt) mer utrymme än förut och därför är alla menyer krympta en hel del.

Hjälpmenyn (den till höger)
Den har vi behållt då den är bra att ha extra information och dylikt i. På startsidan ser ni först våran lilla affär där ni kan köpa FFU-prylar som kläder, muggar etc. Ni kan även där köpa spel och guider! Efter detta följer aktuell omröstning, nu direkt på startsidan för enkelhetens och synlighetens skull (äntligen). Sen förklarar jag de nya ikonerna på sajten samt länkar till ännu fler förkortningar, svåra ord och sånt. Sen de viktiga releasedatumen, dock bara 2, men också en länk till hela vår lista. Sen avslutar vi med bannerbyte och senaste uppdateringarna.
Denna hjälpmeny finns på nästan alla sidor inom nyhetssajten och erbjuder lite extra information.

Länkmenyn (den till vänster)
I förra versionen så var länkmenyn bred och rätt lång, inte så bra. Jag tog bort flera länkar och delade in återstående i två kategorier. Den övre leder till våra vanliga sidor på nyhetssajten, så som Söksidan, Releaselistorna osv. Den andra leder till mer speciell info som Annonsering, Statistik osv. I slutet av listan visas våra unika besökare sen 2002. Ett unikt besök brukar tolkas olika på olika ställen. Men här räknas en person bara en gång oavsett hur många sidor denne kollar. Återkommer sen denne person, låt oss säga nästa dag, så räknas han/hon igen. Denna statistik har vi haft förut men den var undangömd så få såg den.

Övriga menyer
Högst upp på alla sidor under bilden kan man till höger se dagens datum och tid. Man kan även direkt söka nyheter enkelt! Du kan även klicka på länken efter sökknappen för att söka efter en text på hela sajten! Alltså du kanske vill veta mer om en viss boss i FF8, skriv då in namnet på denne och sök så kanske du hittar det du letat efter. Sökningen använder sig av Google. Längst ner på sidan till vänster finner du våra gamla vanliga knappar för bakåt, upp på sidan och ladda om.

Nya funktioner och liknande
Vissa har jag redan nämnt innan så de hoppar jag över här. Vi har flera nya sidor och de gamla har förbättras en hel del. Söksidan är mycket bättre och du kan enkelt söka efter vad du vill, hur du vill. De sökord du använder markeras i nyheterna som kommer fram, utmärkt!
Alla nyheter räknar nu två olika värden. Vad är nu detta? Jo först står ett tal, och det är antal gånger nyheten lästs av någon. En person kan ju läsa en nyhet flera gånger, till exempel om den har uppdaterats med ny info. Det andra talet visar antal unika läsare, dessa räknas bara en gång. Om du läser en nyhet idag och sen läser samma igen om ett år så räknas du ändå bara som en läsare. Så “läst antal gånger / av antal läsare”.
Förut skrev vi mest nyheter om Final Fantasy, ja bara nyheter om det faktiskt. Nu har vi breddat oss till att täcka alla Square Enix-spel. Detta resulterade i att en mäng nya nyhetskategorier behövde skapas och nu är vi uppe i nästan 40! De två nya kategorier som var mest efterlängtade var Kingdom Hearts 2 och FF7:advent Children. Jag och Jonsson_88 flyttade igår alla felplacerade nyheter till rätt ny kategori.
Från vår nya söksida kan du söka allt på hela sajten. Först är det sökning efter valfri text på hela FFU, sen är det sökning efter nyheter. Är du online på communityn så kan du även söka foruminlägg och användare härifrån.
Vi har skapat en “Vanliga Frågor”-sida då detta behövts länge. Vi arbetar på att få fram vanliga frågor och svar för alla FF-spel då de flesta frågor vi får redan besvarats flera gånger.
Förutom Vanliga Frågor så finns en mängd andra nya sidor, de är dock inte så stora. Men som exempel har vi reklam-sidan där ni kan se alla våra banners och själva lägga upp dem på er sajt för att stödja oss.
På sidan “Square Enix-spel” hittar du alla spel de gjort som vi har nåt om! Först visas deras kategoriikon (som visas för alla nyheter) sen länkas du till nyheter om spelet, recension, vår FFU-sektor om spelet samt den officiella sajten. Ett utmärkt sätt att få veta mer. Vi har delat in spelen på tre sidor, FF-spelen, övriga FF samt Square Enix-spel.
När du läser nyheter så märker du att allt är mer kompakt. Vi har flyttat upp all info om nyheten överst och sen följer nyheten som sig bör. I slutet visas smidiga länkar till de tre senaste nyheterna av samma författare och tre senaste inom samma kategori. Har vi en FFU-sektor om spelet så finns även en länk till den längst ner. Efteråt följer forumdelen där du kan kommentera nyheten.

Knepiga ikoner!
Ikonerna vi har är i de flesta fall de vi hade förut. Men vi har några nya tillskott. Vissa nyheter har ett grönt utropstecken framför sig. Om du vilar musen ovanför detta så ser de en text om vad som är nytt i nyheten. Dessa ikoner visar att nyheten uppdaterats. Det är dock inte alltid nån text är skriven. Öppna nyheten för att läsa hela texten och se uppdateringarna. En uppdatering visas även med en grön klocka och tid, i övriga fall är klockan grå och datumtexten blå. Penn-ikonen står för skribent, ögat för antal besök och pappret för vilken typ av nyhet. Vi har Nyhet, Recension, Artikel och Uppdatering. Ja det var nog alla ikoner. Är nåt oförståeligt så funkar det nästan alltid att vila musen över för att få upp en kort förklaring!

Slutord
Ja det var nog allt. Förändringarna “under ytan” är svåra att nämna då de är så tekniska men kort kan sägas att koden förbättrats och skrivits om en hel del. Jag har även gjort om databaserna helt för att snabbare och effektivare få fram resultat. Ha det bra på FFU och kom gärna med idéer och synpunkter.