image/svg+xml Ta mig upp

FFXI japanskt – recension

Jag är en av de få svenskar som har kört Final Fantasy 11 och jag måste säga att allt jag nyss nämnde är sant men jag upptäckte inte bara bra saker i spelet.

Till skilnad från alla andra Final Fantasy spel du tidagre kört så finns inget direkt slut. Du bestämmer din gång själv och gör det du själv vill.
Men fortfarande finns uppgifter som måste göras för att nå högre Level i spelet.

Visst har Final Fantasy 11 den absolut bästa grafiken till ett rollspel. Det ända spel ute på marknaden som kan mäta sig med detta spel är The elders scroll III: Morrowind.
Spelet är så detaljerat att vid första anblick blir man helt mållös. Jag lovar att du kommer känna samma sak. Final Fantasy är ett av de spel som pressar PS2 till sin höga kapacitet.

Den trevliga miljön och den fina grafiken är bara två saker som är noga gjort.
Även musiken och ljuden är på mycket hög kvalitet och det händer att man bara stannar upp för att lyssna till alla ljud som kommer upp lite överallt… Om man stannar upp och lyssnar för en stund så märker man att det är massa små ljud som knapt märks men som gör miljön så härlig.

När spelet börjar läggs du på en av de nuvarande 19 servrarna som finns till Squares förfogande. Alla servrarna har ett speciellt namn som Tex. (1) Bahamut (2) Shiva och så vidare. Varje server har en kapacitet på 11000 personer men oftast ligger det på ca: 3000 Om man vill spela tillsammans med sina Clan medlemmar så kan man köpa ett Clan lösenord för en viss mängd Gil. Det lösenordet bokas på en server och alla som använder det lösenordet transporteras till samma server som sina medlemmar.

Final Fantasy 11 tillåter dig att designa din figur efter hur du vill att den ska se ut och nu när expansion pack 1 har kommit så finns tusentals olika kombinationer att välja mellan.

När du spelar så kör du alltid i reale time alltså 1 timme i spelet är 1 timme i verkliga livet… Det gör att man får en stark verklighets känsla när man spelar.
Eftersom man har real time så har Square utvecklat ett vädersystem som gör att på olika delar av världen är det olika väder på olika tider… Vädret uppstår slumpmässigt och även den här funktionen ger en start verklighets känsla.

Eftersom världen man spelar på är så stor så är en av de viktigaste sakerna i spelet hur man transporterar sig. Du använder 2/5 av speltiden till att ta dig från punkt A till punkt B
och bara att ta sig från en stad till en annan genom att gå tar ca 45 min till 1 timme.
De snabbare alternativen är då att ta sig fram med hjälp av luftskepp, Båtresa eller med hjälp av det fina djuret Chocobo.

Om du dör i spelet så får du direkt börja köra igen men du kommer då att förlora 10% av din Exp till nästa Lv. Alltså om du e i Lv 5 och har 1000 Exp kvar till nästa Lv så förlorar du 100 Exp. Om du har en mage i din Klan så kan han återuppväcka dig och då förlorar du bara hälften av det du egentligen skulle förlora.

Spelet är utan tvekan det bästa i serien men det är synd att man bara kan köra online. Jag ger spelet höga poäng fast det faktiskt finns vissa negativa delar med att det är online som gör att många måste avstå från att spela spelet.

Spelet får: 10 (9.5)/10