Senaste nytt: (2015-06-16 08:49) Den kommer! Final Fantasy VII - remake
www.ffuniverse.nu | Final Fantasy X
www.ffuniverse.nu | Final Fantasy X
Navigation / Länkar
www.ffuniverse.nu

 Abilities
 Aeons
 Airship
 Al Bhed-tolken
 Bilder
 Blitzball
 Bossar
 Dark Aeons
 Fiender
 Hemliga Aeons
 Hemligheter
 Items
 Karaktärer
 Kartor
 Key Items
 Ladda hem
 Legend Weapon
 Magier
 Mini Games
 Monster Arena
 Musik
 Omega Ruins
 Overdrive
 Sphere Grid
 Status
 Tips/Hjälp
 Vanliga frågor
 Walkthrough

MiniGames / Subquests (Minispel/sidspel)
CHOCOBO TRÄNING
Finns: Prata med tjejen på Chocobon nära sparningsplatsen vid affären i Calm Lands.
Det första du får göra är att välja om du vill veta kontrollerna, rida en chocobo eller träna en. Välj att träna en chocobo så börjar det hela. Det finns fyra olika grenar att träna din chocobo i. För att låsa upp nästa gren så måste du klara den första.
Wobbly Chocobo:
Mål: 12,8 sekunder. Det du ska göra är att styra en bångstyrig chocobo från start till mål. Du måste springa in mellan tränaren och hennes chocobo annars räknas det inte. Tyvärr finns det inte så många tips till att klara just detta men ett är att försök att inte styra upp så hårt, om inte din chocobo springer helt fel förståss. Utan tryck den analoga spaken svagt åt motsatt håll, dutta lite på den och rör den nästan hela tiden om inte chocobon springer bra.
Då du först slår tiden så får du en Elixir, andra och resterande gånger du slår det nya rekordet så får du en X-Potion!
Dodger Chocobo:
Mål: ? sekunder. Här så springer din chocobo bara rakt fram och det enda du ska tänka på är att undvika de Blitz-bollar som kastas emot dig från mållinjen. Träffas du av en boll så står du stilla i ungefär 2 sekunder. Tips för att klara detta är att nästan bara ha koll på bollarna som kommer från mållinjen. Spring inte för mycket zickzack för det drar på tiden utan spring rakt då du kan och lär dig hur du kan ducka åt sidan precis i tid. Fortsätt sen rakt där och ducka av åt motsatt håll då nästa boll närmar sig.
Då du klarar tiden får du en Lv. 1 Key Sphere, en Mega-Potion väntar varje gång du slår ditt rekord.
Hyper Dodger Chocobo:
Mål: 18,5 sekunder. Här blir det genast mycket svårare. Din chocobo springer även nu rakt och bollar kastas emot dig. Men innan de landar så exploderar de och kastar ungefär 6 nya bollar runt explosionsplatsen. Och inte nog med det, det kommer fåglar flygandes rakt emot dig, de svänger också efter dig då du ska undvika dem! Pröva med att springa rakt fram mot första bollen så ska den slå ner runt dig och du borde klara dig. Satsa sen att undvika fågeln som kommer och sen blir det en hel del tur och zickzackande som får avgöra resten.
Det är väldigt svårt att hålla koll på dels bollarna och deras spridningsyta och dels fåglarna. Var och en för sig är de nog så svåra men slår du tiden så belönas du med en Lv. 2 Key Sphere, slår du din egen tid så får du en Ether för varje gång.
Catcher Chocobo:
Nu till den ultimata tävlingen! Du ska nu tävla mot tränaren, rekordet är på 45 sekunder och det måste slås. Du har två minuter på dig att komma i mål, det finns röda ballonger på banan och de ger dig 3 bonussekunder som dras av din måltid då du kommit i mål. Men träffas du av en fågel så står du stilla i typ 2 sekunder samt får 3 sekunder extra på din tid. Alltså ska du för allt i världen passa dig för fåglarna mer än att ta ballonger till varje pris.
Ni börjar racet bredvid varandra vid passet till Macalania Woods, och slutar vid nordöstra utgången av Calm Lands. Du kan välja att få se banan om du vill. Era chocobos är lika snabba så det gäller att ha lite tur och teknik. Platsen för alla ballonger slumpas fram varje gång. Första kullen ni springer ner för är fågelfri. Där finns även 5 ballonger, försök ta minst 4 av dem. Nästa strecka är ganska lång och ballonglös. Här härjar även fåglarna. Dyk undan allt vad du kan då fåglarna närmar sig. Försök sen komma i linje med en ballong, eller helst flera, genom att svagt röra din analoga spak åt rätt håll. Om tränaren träffas av en fågel så försvinner nästan alla fåglar och det är lugnt ett tag. Efter denna sträcka så svänger det åt vänster och du har en aningen kortare bit med lite fler ballonger, försök ta så många som möjligt. Är du bra på att kontrollera din chocobo så brukar det funka utmärkt att zickzacka här för att ta ballonger och undvika fåglar. Sen är du i mål!
Första gången du slår tiden så får du en Lv. 3 Key Sphere, sen när du pressar ner ditt rekord så får du en Turbo Ether för varje gång.
OBS! Efter att ha besegrat tränaren så avsluta racet och rid lite åt vänster om tränaren så ska det stå en man där, han är en vakt som spärrar av vägen till Tidus bästa vapen, Caladbolg!. Finns han inte där så besegra tränaren igen. Då du väl sett att han är där så rid raka vägen mot spar platsen i mitten, med affären o det, och fortsätt sedan rakt upp och rid till vänster om revan i marken. Följ sen kanten av revan tills du kommer till kanten av hela Calm Lands. Gå av din chocobo och leta efter en liten smal väg ner. Där nere finns en Glyph i bergsväggen som du ska röra för att få Tidus bästa vapen!
Men glöm inte, för att få hans Sun Sigil till vapnet så måste du slå tränaren med tiden 0:0.0, det är sant! Det låter svårt men spela det ett tag så att du verkligen kan kontrollen och allt. Satsa sen på lite taktik som till exempel att hålla sig ganska nära tränaren men samtidigt en bit ifrån så att fåglarna träffar henne istället. Du kan även styra in dina fåglar i henne om hon ligger före dig. Håll dig även till kanterna vid svängarna för annars kan en fågel komma från ingenstans och landa på din skalle. Se även till att ta så många ballonger du kan, 12-15 stycken borde räcka beroende på hur många fåglar du träffas av. När jag klarade detta så träffades jag inte av en enda fågel. Så försök få alla fem ballongerna i början, men satsa inte i onödan på ballonger som ligger framför tränaren för då kommer du missa alla ballongerna på hela backen. Har du otur och träffas av en fågel så kan en annan fågel vänta framför dig så att du träffas två gånger i rad utan att få röra dig!

DUCKA BLIXTEN!
Detta är verkligen svårt. Kanske inte i början men för att få bra saker så är det svårt. Dra till Thunder Plains och spara. Dra sen ut, helst med abilityn "No Encounters" på någon gubbe så att du slipper möta fiender. När du lämnat Inn:et så kan du utsättas för blixtrar. Tryck på X-knappen då skärmen blinkar för att hoppa undan. Då du gjort det tillräckligt många gånger så får du olika saker i en kista utanför Inn:et så håll dig nära vägen dit så att du inte träffas av en blixt på vägen dit. Efter att ha duckat 2 blixtrar i rad så kommer en bok fram i Inn:et där du kan läsa din statistik. Där står sammanlagda blixtrar du undvikit och träffats av samt hur många blixtrar du undvikit i rad. När du läst boken och uppnått ett av målen så kommer det stå nåt i stil med att du ska få en belöning. Gå ut så hittar du en skattkista med belöningen i.
Ducka 5 blixtrar i rad - 2 X-Potions
Ducka 10 blixtrar i rad - 2 Mega-Potions
Ducka 20 blixtrar i rad - 2 MP Spheres
Ducka 50 blixtrar i rad - 3 Strenght Spheres
Ducka 100 blixtrar i rad - 3 HP Spheres
Ducka 150 blixtrar i rad - 4 Megalixir
Ducka 200 blixtrar i rad - Venus Sigil
Så vill du få fram den fulla kraften ur Lulus bästa vapen så måste du ducka 200 blixtrar i rad! Ett tips är att inte röra dig så mycket, vänta bara på blixten. Se absolut till att utrusta "No Ecounters" för att slippa ödsla tid på enkla strider. Man kan inte spara och ladda om sitt spel för då nollställs allt! Samma gäller om man lämnar platsen.
Träffas du av många blixtrar så belönas du också! 30 blixtrar (behöver ej vara i rad) ger dig en Ether, 80 träffar ger dig en Elixir. Alla belöningar återfinns i kistan utanför Inn:et.

DEN GÖMDA CACTUAR-BYN
Om du beordrar ditt luftskepp att flyga till Bikanel Island och sen springer nästan ända till slutet av öknen, innan vägen till Home, så har du till höger på kartan ett stort område där en sandstorm härjar och du kan inte komma in. Spring istället till söder om sandstormen uppe på sanddynorna så ser du snart en sten med en Cactuar-bild på. Undersök den så kan du läsa att det står att 10 Cactuar har lämnat byn. Han ger sen tips på vart den första Cactuar:n är nånstans. Leta reda på denna så kommer du att utmanas i ett litet race. Där gäller det att ta sig fram till Cactuar:n medan den kollar bort samt stå still då den säger "Needletime" på Al Bhed. Man har tre försök på sig att ta Cactuarn. Lyckas man så får man slåss mot den och oavsett hur striden slutar så får man en grön Sphere med namnet på Cactuar:n. Misslyckas man smyga på Cactuar:n så får man "Sphere del Perdedor". Återvänd sen med stenen och placera den i Cactuar-stenen vid sandstormen. Abilityn "No-Encounters" är att föredra här för du får springa väldigt mycket. Då du sen satt i alla stenar så försvinner sandstormen och du kan komma ner till deras lilla kaktusby. Här möter man väldigt lätt Cactuars så här kan man samla. Du hittar även två kistor. Den ena innehåller Mercury Sigil åt Rikku, den andras innehåll varierar beroende på hur bra du var på att smyga dig på Cactuars.
0-2 namngivna Spheres - Potion
3-5 namngivna Spheres - Elixir
6-7 namngivna Spheres - Megalixir
8-9 namngivna Spheres - Friend Sphere
Här har du listan på vart alla Catuar finns samt lite tips:
1. Tomay (fel namn?) - Oasis - Finns nära första Save Pointen vid vattnet. - Ganska enkelt, lär dig hur minispelet funkar. Spring hela tiden enda tills du kan se hela texten i skylten som kommer fram, stanna då. Spring sen då Cactuar:n börjar vända sig.
2. Ravivea - Sanubia Desert-East - Norr om tältet/bråtet med en Save Point i finns ett litet område bortom sanddynorna, där finns han. - Förfina din teknik och kör på som vanligt.
3. Little Chava - Sanubia Desert-West - Spring åt väster om Cactuarstenen så finner du en skylt nära en av ingångarna till området. Läs på den skylten så hittar du Chava. - Kör som vanligt.
4. Alek & Aloja - Sanubia Desert-Central - Spring ner till ruinerna så ser du två Cactuars jaga varandra mellan byggnaderna. - De vänder sig samtidigt så kör på som vanligt.
5. Vachella - Sanubia Desert-East - Spring till Save Pointen som finns under tältet/bråtet och använd den (du behöver inte spara) så upptäcker du Vachella. - Kör som vanligt.
6. Robeya - Sanubia Desert-Central - Nedanför Save Pointen, till vänster, ej ner till ruinerna, så finns ett avsmalnande område med bara sand. I slutet finns en kista och i den har lilla Robeya klämt ner sig. - Här har du tre kistor att öppna samtidigt som du smyger. Då du öppnar en kista kan Robeya inte se dig. Så satsa på alla kistorna, får du inte med alla skatter första gången så ta den sista på andra försöket samtidigt som du tar Robeya. Är det för svårt så strunta i skatterna.
7. Isrra - Sanubia Desert-West - Lämna området och gå tillbaks igen. Spring sen rakt upp till den första virvelpoolen i sanden som kommer på själva "huvudvägen" i öknen. Där nere fladdrar Isrra omkring. - Kör på som vanligt.
8. Elio - Oasis/Airship - Spring enda till vattnet/oasen (du MÅSTE göra detta för att det ska funka) så ser du Elio teleportera sig med Save Pointen. Dra upp till skeppet efter honom och dra ut på däck. - Kör som vanligt. Då du tagit honom så behöver du inte slåss för han faller av skeppet.
9. Flaile - Sanubia Desert/Cactuar Rock - Då du satt i stenen du fick av Elio så dyker denne upp bakom dig. - Han är lurig för han vänder sig om utan att låta. Och han låter och skickar upp meddelanden närhelst han vill. Så koncentrera dig BARA på hur han står och satsa allt.
Efter detta så fösvinner sandstormen. Har du svårt att ta dina Cactuars? Spara innan varje och öva för att lära dig hur pass sent du kan stanna och tidigt du kan börja springa. Läs även texten om varje Cactuar, vissa är slöa, andra snabba, och andra väldigt försiktiga.

FÅNGA FJÄRILAR
Stället där fågelmannen förklarar spelet I Macalania Woods finns en underlig filur som liknar en fågel och som spelar harpa. Han förklarar ett "fjäril-fångar-spel" för dig. Såhär är det: Det finns två områden att "spela" på. På varje ställe ska du undvika de röda fjärlarna och fånga 7 blåa fjärilar för att få en belöning. Du kan spela 3 gånger under spelets gång, oändligt med försök, med ändrade belöningar. Första gången du är i skogen så har du 40 sekunder på dig, efter att ha besegrat Spherimorph så har du bara 30 sekunder på dig. Då du sen har luftskeppet så är det fortfarande 30 sekunder men antalet röda fjärilar är fler. Men så kan du ju få Kimahris Saturn Sigil när du klarat att ta alla fjärilarna i båda områdena!
Område 1 - Macalania Woods-Central - Där varelsen som förklarar spelet står.
Stället till höger efter fågelmannen Område 2 - Macalania Woods-North - Spring ner åt höger om varelsen och följ stigen mot slutet.
För att påbörja ett spel så rör vid den blåa fjärilen som finns vid start. Då förändras bilden och det kommer fram blåa samt röda fjärilar. Spring på de blåa så tas de automatiskt och en skattkista dyker upp. Tar du en röd så dras 1 sekund bort från din tid och du får möta fiender, starkare än vanligt (men ganska klena om du har luftskeppet). Den blåa fjärilen du tar för att starta spelet, och som inte lämnar en skattkista, räknas INTE till de sju som du ska ta. Om du misslyckas så hamnar du på startplatsen. Lämna området och återvänd för att kunna spela igen. Då du tagit alla sju blåa fjärilar så kommer skattkistan du säkerligen redan sätt att kunna tas. Öppna den INNAN du lämnar området för annars försvinner den och du får göra det igen. Ett tips är att köra spelet flera gånger tills du lär dig vart alla fjärilar finns. Då kan du lägga upp en speciell bana du ska springa för att undvika alla. För att klara varje område så är det nästan ett måste att INTE ta en enda röd fjäril.


Final Fantasy X (återvänd till startsidan)
Hjälpmenyn
Här har vi sidan för er som vill ha koll på alla de små "spelen" som finns i FF10. Vad man gör, vart de finns, vad man får och allt sånt.

Chocobo träning
Ducka blixten
Cactuar-byn
Fånga fjärilar
Tyd Fjärilskartorna:
Grå/Svart prick = Röd fjäril
Vit prick = Blå fjäril
Streckat område = Lämna platsen
Kryssad ruta = Skattkistan

Vill du veta mer om att samla monster i Monster Arena så finns all info om detta på en annan sida:
Monster Arena